Waarom Haven Netwerk Fryslân?

Het Friese havenecosysteem is een essentieel onderdeel van de economie in Friesland. Het draagt bij aan de brede welvaart van de provincie, de betrouwbare bevoorrading van het achterland en de goederenstromen (import- en exportmarkt) van en naar Europa. De kansen die deze zogeheten 'natte economie' biedt, moeten we blijven verzilveren en ontwikkelen. Door onze krachten te bundelen pakken we onze cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie en de modal shift van weg naar water.

De natte economie van Friesland is verbonden met de acht industriële zee- en binnenhavens. Die bieden samen direct en indirect ongeveer 6.900 arbeidsplaatsen. De totale toegevoegde waarde van de sector bedraagt jaarlijks 924 miljoen euro. Daarmee is de natte economie een heel belangrijk onderdeel van de provincie Friesland. Vergelijk het maar met andere sectoren. De totale jaarlijkse toegevoegde waarde van de sectoren landbouw, bosbouw & visserij en horeca (directe werkgelegenheid) komt in Friesland uit op 933 miljoen euro (peildatum 2018, CBS).

Waardevolle bedrage

De natte economie is duidelijk een waardevolle bijdrage voor Fryslân. De acht havens hebben individueel weliswaar een beperkt volume aan overslag; het overzetten van goederen op een ander transportmiddel. Toch is de gezamenlijke overslag van het Friese havennetwerk een van de grootste als je kijkt naar de binnenvaartclusters in Nederland. Alleen Port of Zwolle en Port of Twente zijn groter. Binnen Friesland is de overslag de laatste tien jaar ook nog eens met 25 procent (1,5 miljoen ton) toegenomen: tot 7,5 miljoen ton in 2018. Kortom: er zijn volop kansen.

Kansen voor het klimaat

Naast de economische kansen zijn er kansen voor het klimaat. De sector levert namelijk ook een belangrijke bijdrage aan het bereiken van doelstellingen op het gebied van CO2- en stikstofreductie. Een gemiddeld binnenvaartschip stoot 8,5 keer minder CO2 uit per tonkilometer dan een gemiddelde vrachtwagen. Daarnaast spelen de bedrijven in de natte economie als keten een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Denk aan inzameling, aanvoer en verwerking of opwerking van grondstoffen.

Samen organiseren

Het Haven Netwerk Fryslân is ontstaan om organiserend vermogen te bieden. Met elkaar kunnen we de kansen en mogelijkheden verzilveren die de natte economie ons biedt. We kunnen positieve ontwikkelingen versnellen en bijdragen aan een beter klimaat. Het platform brengt om die reden Friese bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen. Door de aangesloten partijen is er een gezamenlijk onderschreven strategische agenda opgesteld. Daardoor ontstaan focus, zichtbaarheid, lobbymogelijkheden en resultaat.

Download hier de strategische agenda van Haven Netwerk Fryslân